RAADPFL Craiova continuă acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei

RAADPFL Craiova continuă acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei demarată pe data de 2 august.

De la lansarea campaniei au fost identificate numeroase terenuri pe care s-a constatat prezența ambroziei. Facem apel la cetățenii care dețin terenuri private să ia măsurile de toaletare a spațiilor verzi. Reamintim că, potrivit HCL nr. 319/2009, proprietarii de terenuri sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin sub orice formă legală, în caz contrar riscând sancțiuni între 1500 și 2500 lei. Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia înainte de a produce polen şi seminţe.

Pentru identificarea mai ușoară a tufelor rămase după toaletarea zonelor verzi din Craiova, RAADPFL roagă cetățenii să trimită sesizări/fotografii pe pagina de facebook a instituției (RAADPFL Craiova) sau la Telefonul Cetățeanului: 0251.984.

Ambrozia este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute. Planta înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani.