Parcul Nicolae Romanescu
Parcul Nicolae Romanescu din Craiova, o capodoperă peisagistică şi una dintre atracţiile din zona Olteniei. Este al treilea ca mărime din Europa şi al doilea ca mărime din România, după Parcul Herăstrău. Este declarat monument istoric cu codul DJ-II-a-A-07924. Are o suprafaţă de 90 de hectare.
Inaugurarea a avut loc în anul 1903 în prezenţa Regelui României, Carol I, a principelui Ferdinand și a prim-ministrului Dimitrie Sturza.
Parcul Bibescu–după numele grădinii pe locul căreia a fost construit, Parcul Independenței (în fața intrării principale existând până la sfârșitul celui de-al II-lea război mondial un superb monument dedicat independenței, din păcate azi dispărut), Parcul Poporului– până în 1989 și Parcul Nicolae Romanescu.
Este amplasat pe locul unde, la mijlocul secolului al XIX-lea, se afla moşia familiei Bibescu.
Proiectul parcului
Primarul Nicolae Romanescu este cel care a făcut parcul din Craiova. Acesta a fost proiectat de arhitectul peisagist francez Eduard Redont şi a primit medalia de aur la Expoziția de la Paris din 1900.
În proiectul realizat, Parcul ”Nicolae Romanescu” cuprinde: lacul cu două insule, râul, poduri, cascade, alei, Podul Suspendat, Castelul Fermecat, chioșcul pentru fanfară, peștera urșilor, debarcaderul și un restaurant pe malul lacului, un teatru de vară, pavilioane, sere, imitații de stânci și trunchiuri făcute din beton-armat, dar și o grădină zoologică.
Arhitectul francez Redont a adus idei foarte îndrăzneţe pentru perioada respectivă. Astfel, au fost aclimatizate sute de specii de arbori, a redesenat lacul, a proiectat podul suspendat, a proiectat castelul, a improvizat dealuri şi văi, drumuri, alei și poteci care însumează peste 35 km lungime.
Castelul Fermecat a fost construit în Parcul Nicolae Romanescu în stil romantic și este un punct de atracție pentru vizitatori. Arhitectul peisagist Eduard Redont a inclus în proiect şi grădina zoologică, debarcaderul, chioșcul rotund al fanfarei, chioșc realizat la atelierele din Viena.
Parcul Nicolae Romanescu oferă vizitatorilor toate ingredientele de care au nevoie pentru a petrece o zi în natură: un teatru de vară reabilitat, o grădină zoologică- printre cele mai vechi din ţară, un hipodrom, un pod suspendat care conduce vizitatorii la un castel fermecat, Palatul Bibescu, Chioșcul fanfarei.
Știați că …
-Parcul Nicolae Romanescu este amplasat în locul în care cu câteva sute de ani în urmă se afla moşia familiei logofătului Ioan (Iancu) Bibescu, care a fost cumpărată de autorităţile oraşului în anul 1848?
-Palatul logofătului Bibescu l-a găzduit în zilele de 26 şi 27 iunie 1859 pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Craiova?
În anul 2015, Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova a intrat într-un proces amplu de modernizare după 100 de ani de la inaugurarea sa. Au fost refăcute aleile, cascadele, iluminatul public, a fost montat şi un sistem video cu dispecerat pentru monitorizare. Tot atunci și Teatrul de vară care se afla în paragină a fost reabilitat.
Accesul în parcul Nicolae Romanescu este gratuit.