Skip to content

 Denumire ştiinţifică:Procyon lotor
 Denumire comună: ursul spălător , raton
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 Areal şi habitat:

Ratonul sau ursul spălător este un mamifer omnivor, aparținând familiei Procyonidae. Este originar din America de Nord, dar în secolul al XX-lea a fost introdus în Europa.

discuss-issue-250

În sălbăticie aceștia trăiesc în grupuri mici.

discuss-issue-250

Adesea văzuţi ca dăunători de către agricultori, ratonii joacă un rol important pentru ecosistemul nostru prin controlul populațiilor de rozătoare. Ratonii sunt animale extrem de inteligente şi curioase.

 Durată de viaţă:

2-3 ani în sălbăticie şi până la 20 de ani în spaţiile protejate

 Dimensiuni:

30 cm, greutate: 5 – 16 kg.

discuss-issue-250

Blana lor densă este gri-maroniu, iar coada are 5 până la 7 inele negre, alternând cu inele maro sau gri mai şi largi. Vârful cozii este întotdeauna negru. Toți ratonii au măști de tip bandit în jurul ochilor. Au urechi rotunde, mărginite de blană albă. Culoarea ratonului este ideală pentru o specie nocturnă, permițându-i să dispară când este hărțuit.

 Gestaţie:

 

discuss-issue-250

Ratonii sunt alpiniști excelenți, precum și buni înotători, totuși ei pot fi reticenţi în a se uda, deoarece nu au blană “impermeabilă”.

discuss-issue-250

Ratonii sunt cunoscuți pentru spălarea hranei înainte de a o consuma. Numele lor latin “lotor” inseamna “cel care spala”. Fiind o specie foarte adaptabilă, ratonii pot fi gasiti oriunde este disponibilă apa, în mlaştini, pârâruri, păduri şi chiar în zonele urbane.

Dietă:

Hrana pe bază de plante este cea preferată si include tuberculi, semințe, boabe și nuci. De asemenea insectele, peștii, ouale, mamiferele mici, păsările mici, moluștele și crustaceele fac parte din hrană. Se hrănesc cu resturile aruncate de către oameni. În habitatul natural, ratonii prind raci, broaște și alte creaturi acvatice. Pe pământ, ei smulg șoareci și insecte din locurile lor de ascundere și dau târcoale cuiburilor pentru ouă gustoase.

Back to top