Skip to content

 Denumire ştiinţifică: Struthio camelus
 Denumire comună: Struț
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 
 

 

 

 Areal şi habitat:

Până la jumătatea secolului XX, struţii ocupau habitate din sud-vestul Asiei, Peninsula Arabă şi Africa. Din cauza vânării excesive, specia se găseşte acum doar în regiunile nisipoase şi uscate din Africa centrală şi sudică.

discuss-issue-250

Este o pasăre care trăiește în Africa, aparținând din grupa păsărilor alergătoare, fiind cea mai mare pasăre care trăiește pe pământ.

discuss-issue-250

Struțul are o musculatură a picioarelor puternic dezvoltată, ca o adaptare la alergare, atingând o viteză de 70 km/h, pe când timp de o jumătate de oră pasărea poate alerga cu o viteză de 50 km/h.

 Durată de viaţă:

              În sălbăticie 40 – 45 ani, în captivitate trăiesc peste 50 de ani.

 Dimensiuni:

Masculul atinge înălțimea de 210 până la 275 cm, având o greutate de 100 – 130 până la 150 kg, femelele sunt mai mici având înălțimea de 175 – 190 cm și greutatea de 90 – 110 kg.

discuss-issue-250

Struțul african are un penaj larg și buclat. Penele sunt distribuite uniform pe tot corpul. Nu există pene pe cap, gât și picioare; în schimb, pielea din aceste zone este acoperită cu puf moale și scurt.

 Gestaţie:

            Femelele vor depune între 15 şi 60 de ouă în cuiburi săpate în sol; puii vor ecloza după o incubaţie de aproximativ 40 de zile.

discuss-issue-250

Struțul are numai două degete la picior, picioarele folosind și ca o armă de temut. Degetele au gheare puternice ce ating o lungime 10 cm.

discuss-issue-250

Penajul unui mascul adult este negru, cu excepția cozii și aripilor, care sunt albe. Femelele sunt mai puțin vizibile ca aspect. Penajul lor este cenușiu-maroniu, iar aripile și coada arată alb-murdar.

Dietă:

 Sunt păsări erbivore, se hrănesc cu plante, flori, fructe şi seminţe specifice zonei. Uneori mănâncă şi lăcuste.

Back to top