Skip to content

 Denumire ştiinţifică: Gallus gallus domesticus
 Denumire comună: Găină
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 Areal şi habitat:

Găinile sunt unele dintre cele mai răspândite animale domestice. Sub formă sălbatică mai trăiesc, în prezent, în Asia de Sud Est, India, Indonezia și Europa.

discuss-issue-250

Găinațul produs de o găină pe parcursul vieții poate genera suficientă energie pentru ca un bec de 100 W să lumineze timp de 5 ore.

discuss-issue-250

Există peste 150 de rase diferite de găini, în diferite culori, modele și dimensiuni.

 Durată de viaţă:

Găinile trăiesc între 5-11 ani în funcție de rasă (în natură 5-7 ani, iar în captivitate 8-14 ani)

 Dimensiuni:

Diferă în funcție de rasă.

discuss-issue-250

Conform lui Dionisie Linția, renumitul ornitolog bănățean, ar exista următoarele tipuri de găini: tipul european, cu capul neted și cu creastă mare sau mică, cu un smoc de pene posterioare; tipul cochinchina, originară din China, de talie înaltă, cu pieptul lat și spatele larg, picioare lungi, coada scurtă și coaja oului cafenie-gălbuie; tipul malaiez, cu corpul zvelt, gâtul și picioarele lungi și golașe, cap puternic și cresta scurtă și groasă; tipul bantam, de talie mică;

 Gestaţie:

Perioada de incubație durează în medie 21 de zile.

discuss-issue-250

Ouăle de găină sunt adevărate comori de energie, conținând aproape toate vitaminele importante, numeroase minerale, precum și proteine prețioase.

discuss-issue-250

Anumite specii pot produce până la 300 de ouă pe an.

Dietă:

Găinile sunt omnivore. Găinile au o dietă variată. Puii sunt omnivori și se vor hrăni cu semințe mici, ierburi și frunze, larve, insecte și chiar mamifere mici precum șoarecii, dacă le pot prinde. Găinile domestice sunt hrănite de obicei cu furaje preparate comercial, care includ o sursă de proteine, precum și cereale. Puii de găină zgârie adesea solul pentru a ajunge la insecte adulte și larve sau semințe.

Back to top