Areal şi habitat:
Este o pasăre acvatică cu gâtul lung, care trăiește în regiunile calde ale lumii, pe langa mlaștini sau pe margine bălților. Ea își construiește cuibul pe acoperișuri, coșuri sau turnurile bisericilor. Toamna, berzele Europene zboară în stoluri spre Sud în Africa, iar vara se întorc la același cuib. Trăiește pe malurile apelor și în regiunile mlăștinoase.
Toamna, berzele europene zboară în stoluri spre sud, în Africa, și primăvara obișnuiesc să se întoarcă la același cuib abandonat cu șase luni în urmă.
Diferenţele dintre sexe sunt aproape inexistente: în general masculul este mai mare (în medie 3,8 kg) decât femela (3,3 kg).
Durată de viaţă:
Durata de viață medie a berzelor este de 25 de ani
Dimensiuni:
Barza albă are un corp puternic, care măsoară 100 – 115 centimetri (39 – 45 de centimetri) de la vârful ciocului până la capătul cozii. Cu o anvergură a aripilor de 195 – 215 de centimetri, o barză cântărește între 2,5 și 4,4 kilograme.
Puii au la început ciocul și picioarele negre. Pe măsură ce cresc, picioarele se deschid la culoare devenind roșii-maronii, iar de la nouă săptămâni și culoarea ciocului trece ușor spre roșu. Vârful ciocului puiului de barză albă își va mai păstra însă culoarea neagră pentru o perioadă mai lungă.
Gestaţie:
Femela depune 2-7 (în general 3-4) ouă albe. În timpul clocitului, pe coaja ouălor pot să apară pete maronii. Masculul şi femela clocesc alternativ, iar schimbul părinţilor la cuib este precedat întotdeauna de o ceremonie însoţită de clămpănit.
Aripile berzei albe sunt lungi și largi, ceea ce permite păsării să se înalțe cu ușurință pe curenții de aer. În zbor, berzele stau întinse cu ciocul ca o continuare a gâtului și cu picioarele întinse, depășind cu mult limita cozii.
Au o frecvență scăzută a bătăilor din aripi, pentru a economisi energie, însă anvergura mare le permite o deplasare rapidă. Pe sol, barza se deplasează pășind încet, cu pași mari, capul mișcându-se înainte la fiecare pas. Penele principale de zbor se reînnoiesc anual în timpul sezonului de reproducere.
Dietă:
Hrana este foarte variată şi cuprinde insecte (lăcuste, greieri), larve, râme, amfibieni, mamifere mici (şoareci de câmp), şerpi şi şopârle etc.