Skip to content
Nutrie 01

 Denumire ştiinţifică: Myocastor coypus
 Denumire comună: Nutria
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 Areal şi habitat:

 Este un mamifer rozător semi acvatic originar din America de Sud. Țările de origine sunt Argentina, Brazilia, Chile, Bolivia, Paraguay și Uruguay.

discuss-issue-250

Face parte din ordinul Rodentia, fiind numită și castor de Chile sau biber de baltă.

discuss-issue-250

În mediul său natural, nutria trăiește în colonii și populează zonele din jurul lacurilor care au malurile acoperite de vegetație hidrofită și zonele din preajma apelor curgătoare.

 Durată de viaţă:

În sălbăticie aproximativ 6 ani, în captivitate între 6 şi 10 ani.

 Dimensiuni:

Lungimea corpului între 47 şi 57 cm, lungimea cozii 34-40 cm, greutate între 5 şi 10 kg. Masculii sunt mai mari decât femelele.Aceste valori depind de varstă, sex, individ și condițiile de hrănire și întreținere de care a beneficiat. Capul este mare, cu o lungime de 11–13 cm, cu fruntea lată și botul bont, cu urechi mici și rotunjite.

discuss-issue-250

Din cauza cererii pentru blana de nutrie, animalul a fost introdus la începutul secolului XIX în aproape întreaga lume. Există numeroase colonii sălbatice care s-au format din animale evadate de la fermele de creştere.

 Gestaţie:

Perioada de gestaţie durează între 127 şi 139 de zile, după care se nasc între 1 şi 13 pui (de obicei 3-6).

discuss-issue-250

Animale seminocturne, nutriile sunt active seara și la începutul nopții sau dimineața devreme, ziua fiind mai mult în vizuini.

discuss-issue-250

În general, nutriile nu îşi părăsesc teritoriul pe parcursul vieţii şi nu se aventurează la mai mult de 180 metri de adăpost.

Dietă:

Hrana este constituită din plante bogate în amidon și zahăr, dar sărace în celuloză, și din moluște.

Back to top