Skip to content
Lama 1

 Denumire ştiinţifică: Lama glama
 Denumire comună: Lama
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 Areal şi habitat:

 Habitatul de origine al lamelor este regiunea denumită Altiplano din Munţii Anzi, în sud-estul Peru-ului şi vestul Boliviei. Au fost introduse în scop comercial şi în America de Nord, Europa şi Australia. Se estimează că şi populaţia din Anzi este în întregime domesticită şi crescută de fermieri, nemaiexistând exemplare în libertate.

discuss-issue-250

Aceste animale au fost utilizate pe scară largă ca un animal de povară și pentru alimentație de către cultura Andină, cu mult timp înainte de sosirea spaniolilor. În cultura populară lamele sunt în general asociate cu civilizația incașă și Peru.

discuss-issue-250

Lamele au o concentraţie neobişnuit de ridicată de hemoglobină în sânge, iar celulele roşii au formă ovală; ambele situaţii reprezintă adaptări la traiul la altitudini mari, cu aer rarefiat, sărac în oxigen.

 Durată de viaţă:

20 de ani în sălbăticie. În captivitate între 10 şi 20 de ani.

Lama 2

 Dimensiuni:

Înălţime 115 cm şi greutate 140 kg. Culoarea arămie îi acoperă întregul corp aproape uniform; faţa, urechile şi picioarele sunt predominant negre, însă pot fi şi albe sau de culori amestecate.

discuss-issue-250

Lamele comunică prin diverse sunete specifice; dacă o lamă sesizează un zgomot ciudat sau se simte ameninţată, va emite un sunet de avertizare, iar toate celelalte animale din grup vor deveni alerte.

 Gestaţie:

Femelele devin fertile când ajung la vârsta de doi sau trei ani. Un mascul se poate împerechea cu 30 de femele. Perioada de gestaţie durează aproximativ 360 de zile, după care se naşte un singur pui.

discuss-issue-250

Lamele sunt animale foarte sociale, ce trăiesc în grupuri de până la 20 de indivizi, grupuri conduse de un mascul dominant.

discuss-issue-250

Dacă lamele păşunează alături de oi, le vor considera ca parte din grupul lor şi le vor apăra ca şi cum ar fi membri ai turmei.

Dietă:

Se hrăneşte cu iarbă şi plante halofite.

Back to top