Denumire ştiinţifică: Lepus europaeus Denumire comună: Iepurele de câmp Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia
Areal şi habitat:
Trăiesc astăzi în cea mai mare parte a Europei, în America de Sud, Australia, Noua Zeelandă, dar şi în câteva din insulele Atlanticului, Pacificului şi în cele ale Oceanului Indian.
Dinții iepurelui, precum cei ai hamsterului, sunt într-o continuă creștere de-a lungul vieții. Aceste este și motivul pentru care ei simt nevoia să ronțăie mereu, prevenind astfel creșterea excesivă a dinților
Această specie este strămoșul tuturor raselor de iepuri de casă.
Durată de viaţă:
Ajunge la maturitate la 6 luni şi poate trăi până la 10 ani.
Dimensiuni:
Măsoară până la 45 cm lungime, pentru o greutate care ajunge la 2,5 kg: masculii sunt, în general, mai mari și mai robusti decât femelele.
Unghiul vizual al unui iepure poate ajunge până la 360 grade și astfel pot detecta foarte repede eventualele pericole
Gestaţie:
Iepurele este un animal deosebit de fertil și naște câte 7–8 pui, câteodată chiar mai mulți la o singură sarcină.
În întreaga lume se cunosc circa 45 de specii larg răspândite
Se clasifică în 2 categorii: cei care nasc pui acoperiți cu blană și cu ochii deschiși (reprezentant tipic este iepurele de câmp (Lepus europaeus)) și cei puii cărora se nasc golași și orbi (reprezentant tipic este iepurele de vizuină (Oryctolagus cuniculus)).
Dietă:
Consumă nutreţuri de origine vegetală: plante verzi, fibroase uscate, suculente, rădăcinoase, siloz, furaje concentrate şi nutreţuri combinate; legume: salată, varză, spanac, lobodă, ştevie, fasole verde, mazăre, ardei gras, castraveţi şi bineînţeles morcovi.