Skip to content
Coati 1

 Denumire ştiinţifică: Nasua nasua
 Denumire comună: Coati
 Status IUCN: LC – neameninţată cu dispariţia

 

 Areal şi habitat:

Animal omnivor care trăiește în pădurile tropicale ale Americii Centrale și de Sud, dar mai ales în Argentina de Nord, Venezuela, Mexic, Columbia și Uruguay. Acesta se înrudește cu bursucul – coati sudic cu coada inelată.

Regiunile împădurite de la șes, până la 2500 m altitudine.

discuss-issue-250

Femelele cu descendenții lor alcătuiesc grupuri formate din 10-20 de indivizi.

discuss-issue-250

Dușmani naturali: animalele sălbatice de talie mare, dar și păsările de pradă sau șarpele boa.

 Durată de viaţă:

În natură trăiesc 7-8 ani, iar în captivitate 17 ani.

Coati 2

 Dimensiuni:

Coati adulți măsoară între 33 și 69 cm de la cap până la baza cozii. Cântărește între 2 și 8 kilograme (4,4 și 17,6 lb) și are dimensiunea unei pisici mari de casă.

discuss-issue-250

Coati nu este clasificat ca fiind amenințat cu dispariția, prezentând o populație stabilă în sălbăticie. Din păcate această specie este vânată pentru carne și blană.

 Gestaţie:

Perioada de împerechere este în lunile februarie-martie, când un mascul dominant se atașează grupului. La sfârșitul perioadei femelele alungă masculul din grup. Perioada de gestație durează 75 de zile, după care se nasc 3-4 pui.

discuss-issue-250

Au capul zvelt, cu nasul alungit, flexibil, ușor îndreptat în sus, urechi mici și o coadă lungă, utilizată pentru echilibru și semnalizare.

discuss-issue-250

Masculii pot deveni aproape de două ori mai mari decât femelele și au dinți canini mari și ascuțiți.

Nasul său mobil și flexibil este folosit în căutarea hranei, la exploatarea zonelor pentru a găsi insecte, fructe și ciuperci.

Hrana lor constă în: insecte, miriapode, scorpioni, păienjeni, termite, furnici, mici mamifere, șopârle, hoituri, ciuperci, fructe și ouă de păsări. Nasul său mobil și flexibil este folosit în căutarea hranei, la exploatarea zonelor pentru a găsi insecte, fructe și ciuperci.

Back to top