COMUNICAT DE PRESA – AMBROZIE

RAADPFL Craiova demarează începând de miercuri, 2 august, acțiunea de identificare şi combatere a ambroziei. Pentru identificarea mai ușoară a tufelor rămase după toaletarea zonelor verzi din Craiova, RAADPFL Craiova roagă cetățenii să trimită sesizări/fotografii pe pagina de facebook a instituției (RAADPFL Craiova).

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) este o plantă anuală, perenă, prezentă în grădini, pe marginea drumurilor și a căilor ferate, în apropierea dărâmăturilor, pe şantierele de construcții, în zone unde s-a depozitat pământ excavat, pe terenurile lipsite de vegetație şi prost întreținute. Planta, denumită popular şi ambrosie înfloreşte în perioada iulie-septembrie, prezintă mecanisme de răspândire şi de înmulţire caracteristice şi se află pe lista plantelor invazive. Ambrozia poate avea efecte negative asupra sănătăţii umane, prin producerea de alergii. Având în vedere cele expuse mai sus, se impune luarea de măsuri în scopul diminuării efectelor negative asupra sănătăţii umane. RAADPFL Craiova a încheiat la nivelul orașului toaletarea zonelor verzi, în această perioadă se desfășoară a doua cosire. Facem un apel la cetățenii care dețin terenuri private să ia măsurile de toaletare a spațiilor verzi. Craiovenii care observă tufe de ambrozie sunt rugați să ne sesizeze, urmând ca o echipă a RAADPFL Craiova să intervină  în cel mai scurt timp. Oricine poate ajuta la împiedicarea răspândirii ambroziei prin dezrădăcinarea şi distrugerea acesteia înainte de a produce  polen şi seminţe.

Reamintim că, potrivit HCL nr. 319/2009, proprietarii de terenuri sunt obligați să asigure salubrizarea, cosirea buruienilor, vegetației ierboase și lemnoase, colectarea și transportul deșeurilor rezultate de pe terenurile virane pe care le dețin sub orice formă legală, în caz contrar riscând sancțiuni între 1500 și 2500 lei.